Att vara högkänslig men leva rationellt

Högkänslig, eller HSP (Highly Sensitive Person), är jag uti fingerspetsarna. Jag noterar allt och alla i min omgivning, hjärnan går ständigt på högvarv för att läsa av alla intryck såsom personers sinnesstämning eller känslor kring mig. Jag har dessutom nära till mina egna känslor. Ändå väljer jag ständigt att skjuta bort dem för att istället hålla mig till rationellt uppsatta planer. De är nödvändigtvis inte formellt formulerade i text utan som oftast preciserade som listor i huvudet. Först ska jag vakna en bestämt tid. Därefter äter jag alltid frukost, dagens viktigaste mål. Det kan därefter handla om att jag ska utföra arbetsuppgifterna på jobbet i en speciell ordning. I mitt nuvarande liv som sjukskriven är aktiviteterna snarare definierade som att 1. Läsa bok, 2. Gå en promenad, 3. Skissa en teckning. Men konceptet är detsamma.

Så har jag alltid levt, trots att det är ett levnadssätt som inte passar mig över huvud taget. Ändå fortsätter jag att motarbete mina egna känslor för att jag i grunden inte kan hantera besvikelsen som infinner sig när saker och ting inte blir som jag har planerat. Motar bort känslorna, som är hela min grund, för att istället göra rätt. Hålla det jag sagt, göra det som förväntas av mig eller tumma på mitt välmående för att bocka av saker.

Det var inte planerat att göra allting annorlunda idag. Jag tror bara att jag har kommit till den punkten av trötthet att jag helt enkelt inte orkar streta emot längre. Så när jag vaknade och inte var hungrig, utan istället med en enorm stelhet i ryggen, kände jag för att istället ta en promenad. Och hör och häpna, jag gjorde det. Rösten i huvudet som vanligtvis predikar om att ingenting görs innan frukosten är intagen höll antingen truten eller så hade jag bara stängt av. Jag åt därefter mackor med yoghurt, av den enkla anledningen att jag var sugen på det och inte gröt och ägg som jag vanligtvis äter. Jag sket i att läsa en bok för jag var inte sugen på det, utan vilade istället en stund i soffan. Helt utan att prestera någonting överhuvudtaget. När det på eftermiddagen började falla regn över Södermalm kickade löparlusten igång och jag begav mig ut på en tur runt Reimersholme.

Jag är helt lyrisk för det känns som att jag hittat receptet på lycka. Åtminstone är det med viss övertygelse jag hoppas kunna må bättre om jag bara lär mig att leva mer efter mina känslor. Jag kommer förmodligen bli en mer oresonlig person, och det lär bli på bekostnad av att uppfattas som kompromisslös och kanske trångsynt. Men om man inte tar det till dess potentiella yttre gräns måste det väl ändå vara viktigare att må bra än att till exempel alltid infinna sig på kontoret i tid. Man kanske kände för att göra någonting annat en stund. Så tycker åtminstone jag.

Jag tror att många är duktiga på att stänga av sina känslor i olika lägen. Som att leva efter staplarna på sin klocka. Jag har börjat inse galenskapen i att slaviskt vandra fram och tillbaka i sovrummet innan läggdags för att stapeln ska svänga över till dagsmålet i antal steg. Ett av mina personligen svåra problem är annars relaterat till löpning. Jag bestämmer ofta att jag ska springa en viss slinga eller en ungefärlig tid. Om jag kommer tillbaka hem och klockan visar att jag sprungit 9,56 km kan ni ge er fan på att jag kommer springa en sträcka på 440 meter för att klockan ska slå om till 10,00 km. Även om det i slutändan sannolikt visserligen kommer att summeras ihop till ett antal extra kilometer så tror jag inte det vare sig kommer göra mig till en bättre löpare eller en mer välmående människa. Däremot en person som är slav till klockan och framförallt dominerad av sin hjärna. Därför slutade dagens runda demonstrativt på 2,89 km och stegen summeras till 9974 stycken. Så kan det gå, för jag hade förmodligen inte mått bättre av 26 steg till. Jag hade för övrigt en bättre dag än på väldigt länge, hurra för det!

En min som säger ”uh-oh”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s