STHLM Tapas VS Alegria Tapas Bar

Har besökt två tapasrestauranger inom loppet av tre dagar, jag tycker att det kräver sin recension. Det har blivit dags för kampen mellan STHLM Tapas och Alegria Tapas Bar.

STHLM Tapas

I lördags besökte kvartetten (det vill säga jag, Markus, Malin och Kristoffer) STHLM Tapas i Vasastan. Jag beställde in en Mojito som fördrink och den var god god god, ett bra betyg. Deras koncept är kul. Alla vid bordet får in varsin meny och en penna. Därefter får man sätta ett kryss bredvid de rätter man vill beställa in. Servitören samlar in menyerna, och sedan skickas maträtterna in allt efter som de blir färdiglagade. Det skulle i teorin kunna leda till missnöje om till exempel en av gästerna får vänta längre än de andra, men det visade sig vara ett icke problem. Jag tycker att rätterna kom in väldigt fort, och trots att jag fick in alla mina fyra rätter nästan på en gång så hade alla andra fått in någonting de kunde sitta och plocka med. Vi beställde dessutom in lite bröd och oliver till allihop som man kunde sitta och småäta av. Två av mina rätter serverades kalla och de andra två varma. Därför kunde även jag dra ut på middagen länge. Jag gillar verkligen det här konceptet!

Servitören rekommenderade oss att beställa tre till fyra rätter var. De serverar tapas från hela världen. Jag beställde in en portobello carpaccio med tryffelkräm, burrata med röd & grön pesto, scampi i het olja med vitlök, chili & örter samt friterade dumplings med mango chutney. Jag kan tyvärr inte rangordna rätterna då jag tyckte att alla var helt fantastiska, och när jag besöker STHLM Tapas nästa gång kommer jag förmodligen beställa åtminstone tre av rätterna igen. Det sista stora plusset var att de serverade creme brulee som dessert, en magisk sådan dessutom. Alla restauranger som har creme brulee på sin meny får en plats i mitt hjärta.

Mitt omdöme

Betyg: 5 av 5.

Alegria tapas bar

Igår var det dags för nästa restaurangbesök, vilket blev på Alegria Tapas Bar vid Karlaplan. Det här besöket gjorde jag tillsammans med min bokklubb då vi diskuterade boken ”Kejsarn av Portugallien” av Selma Lagerlöf som vi läst den senaste månaden. Det bjöds på en mycket lugnare miljö, vilket visserligen kan ha berott på att det var måndag. Vi var ett sällskap på åtta personer, vilket fungerade utmärkt. Beställde in en Mojito till fördrink och den var absolut godkänd, men hade föredragit att slippa två tredjedelar av all is de hade överfyllt glaset med.

Servitrisen rekommenderade oss att beställa två till tre rätter var. De serverar spanska tapas. Jag beställde in vitlöksfrästa tigerräkor i olivolja & vitt vin, quesadillas med ost, zucchini, auberginer & sötsur aioli samt grillad tonfiskfilé med avokadosallad. Jag skulle absolut inte ha blivit mätt på två rätter.

Det första jag reagerade på var att det var flera särskrivningar i menyn, ja sådant tänker man på när man är med i en bokklubb, vilket tyvärr ger ett slarvigt intryck. Maten var absolut god, men inte särskilt märkvärdig. Tyvärr glömde de även bort att komma ut med en rätt men som ändå fanns med på kvittot. En den slarv under besöket helt enkelt.

Mitt omdöme

Betyg: 3 av 5.

Sammanfattning

Jag föredrar absolut både menyn och maten på STHLM Tapas, men Alegria Tapas Bar är ändå en bra restaurang och vi fick ett fint bemötande. Alegria Tapas Bar kan ändå inte i närheten av att mäta sig med maten på STHLM Tapas som absolut var bland det godaste jag ätit.

Personalen på STHLM Tapas kan beskrivas som chill. Servitören satte sig ner vid bordet och snackade om maten när vi hade frågor om beställningen och skämtade mycket med oss. På Alegria Tapas Bar var personalen väldigt korrekta. De tilltalar en med ”senior”, ”senora” och ”senorita”, och ropar ”si” när man beställer.

Prismässigt var restaurangerna likvärdiga.

Min tävling vinns av STHLM Tapas och jag ser fram emot nästa besök!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s