Att skapa sina egna rutiner

Glad måndag på er! En ny vecka, och vad passar då inte bättre än att snacka lite om framtidspositivism och att äga sitt eget liv. För det är nämligen just vad jag fokuserat mycket på den senaste tiden som ett steg i min återhämtning från utmattningssyndrom och resan mot en ny vardag.

Du behöver inte som jag ha kraschat och nått botten för att bestämma dig för att börja om. Jag tror tvärtom att det är mycket mer hälsosamt att kunna stanna upp och utvärdera sitt mående när som helst i livet. Mår jag bra? Är jag nöjd med mig tillvaro? Är jag lycklig idag? Vad kan jag göra för att må bättre?

För mig handlar min resa i livet om att bli en bättre person, göra hälsosamma livsval, må så bra som möjligt i livet som jag lever i nuet och vara lycklig så ofta jag kan. För att skapa förutsättningarna som krävs för att jag ska få utrymme att må bra, göra kloka val och vara lycklig behöver jag rutiner. Alla behöver vi olika saker, som de individer av liv vi är, men jag vill ändå påstå att rutiner är någonting alla mår bra utav. Somliga behöver fler rutiner än andra, men alla behöver vi dem.

Jag vill snacka om min morgonrutin som jag hoppas kan inspirera andra. Inte till att kopiera mig, utan till att känna efter vad just du behöver. Hur du kan starta din dag för att må bra. Jag kallar min morgonrutin för min morgonritual. Det låter mer högtidligt, vilket det också är. En stund för mig själv och i mig själv.

Sedan ett par veckor tillbaka börjar jag varje morgon med en morning-check-up följt av meditation. Min morning-check-up är en form av kravlös yoga. Jag följer inga förutbestämda positioner utan rör mig i ett flöde med andetaget. Känner igenom kroppen, sträcker ut och stretchar. Ibland rullar jag fötterna på en boll eller sträcker ut ryggen lite extra över en foamroller. Jag gör det jag behöver för dagen och känner efter hur kroppen mår. Jag har inga krav annat än det blir av. Jag har satt ett minimum på sju minuter, men ofta blir det ändå längre än så. När jag har sträckt klart avslutar jag med meditation. Ibland guidad, ibland tyst. Jag andas djupt ner i lungorna, i magen och blir ett med mig själv. Eller universum. Kalla det vad du vill. Det är samma sak här. Det är kravlöst. Här helt utan tidsgräns. Ibland blir det tre minuter. Ibland väldigt mycket längre än så. Men det blir av.

Jag vill gärna dela med mig av några tips på hur man kan komma igång med en liknande ritual, eller rutin, och hålla fast vid den. För jag tror att det är hälsosamt att skapa sina egna stunder i livet där vi ger oss tid och utrymme att stanna upp, andas och känna.

1. Börja litet. Det är så lätt att göra det svårt. Och svårt är krångligt, vilket kommer vara ohållbart. När vi skapar nya rutiner i livet ska vi tänka litet. Saker och ting som redan är etablerade, låt oss säga tandborstning, är ofta aktiviteter som utförs ungefär samma tid varje dag och som inte kräver mycket tid. Det är en av anledningarna att vi kan hålla i dem. Låt oss tänka likadant när det gäller även nya rutiner. Om målet till exempel är att meditera varje dag blir tröskeln väldigt hög om förväntningen är att vi ska meditera länge. Börja därför litet. Fem minuter räcker. Om din nya rutin inte kräver mycket tid är sannolikheten större att du kommer utföra den varje dag.
2. Håll det enkelt. Saker och ting behöver inte alltid utvecklas eller växa. Vi kan börja litet och nöja oss med litet. Hitta ditt "Good enough". Vi behöver inte hela tiden sträva efter prestation utan låt istället magin finnas i de små stunderna, och var tacksam för de minuter som blir av. Good enough är bra. 
3. Anpassa rutinen till dig själv. När passar det dig och din vardag att lägga till en stund för dig själv? Tänk även till din personlighet. Är du till exempel en morgon- eller kvällsmänniska? Är du väldigt morgontrött blir tröskeln onödigt hög om ditt mål är att starta varje morgon med en joggingtur och du kommer nog inte orka hålla i rutinen. Se därför alltid till dig själv och vad som passar just dig.
4. Fastna inte i detaljer. Du behöver inte en yogamatta för att utöva yoga, du behöver inte nya skor för att börja springa och du behöver inte rökelser för att meditera. Du behöver inte heller en färdig plan för din nya rutin, låt det växa fram.
5. Sträva efter kontinuitet. Helt enkelt - se till att det blir av. Om du följer ovan fyra punkter så bör rutinen kännas enkel, prestationslös och formbar. När motivationen är låg eller livet kommer emellan så kan man oftast ändå göra något. Om ditt mål till exempel är att få till en stunds meditation varje morgon så är det bara att göra det. Skala hellre av än att ställa in hela rutinen. Tre minuters meditation är bättre än inga alls. Och tre minuters meditation varje dag är bättre än en timmes meditation en dag under en hel vecka. Låt kontinuitet bli ett ledord. 

Jag hoppas att dessa fem punkter kan inspirera dig som läser till att skapa egna rutiner i ditt liv. Att ge dig själv stunder för vila, reflektion, träning eller kanske utveckling. Kram från mig.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s